skip to Main Content

Vi har nu erhållit beslut från Lantmäteriet om godkännande att laddstolpar med tillhörande elinfrastruktur nu ingår i gemensamhetsanläggning GA 1 fr.o.m. den 7 december 2022. Ingen av medlemmarna i samfälligheten har överklagat beslutet.

Enligt svaren på styrelsens utskickade frågeformulär till berörda medlemmar är flertalet av medlemmarna positiva till att i en framtid installera laddstolpar, men för närvarande är dock intresset att redan nu påbörja arbetet något avvaktande, då flertalet av de berörda medlemmarna anser att kostnaden f.n. är för hög. Det är en väldigt stor investering för samfälligheten, som dels kräver en större kassa och dels ett större intresse från berörda medlemmar. Med anledning av detta kommer nästa steg i processen att dröja något år.

Styrelsen kommer årligen att skicka ut ett frågeformulär och pejla om intresset bland berörda medlemmar har ökat jämfört med tidigare år.
På styrelsemötet maj 2023 meddelades att 35 hushåll av 114 godkänt installation av laddstolpar.

Styrelsens bedömning är att intresset kommer att öka för varje år och att det inom en tre till fyra års period är ett så pass stort intresse för laddstolpar bland medlemmarna att processen kan påbörjas. Därför bör vi redan fr.o.m. nästa år börja fondera medel till detta arbete för att kunna delfinansiera denna investering, när det är dags att utföra arbetet.

En del av medlemmarna, som redan har elbil eller är på gång att skaffa elbil, tycker kanske att det är kämpigt att behöva vänta på att laddstolpar ska bli installerade, men som alltid är det ju viktigt att kolla upp alla förutsättningar innan man i detta fallet införskaffar sig en laddningsbar elbil.
Några medlemmar kanske också kommer på tanken att lösa sitt problem, genom att sätta upp en egen laddstolpe på sin tomt på Tjärögatan, men detta avråder styrelsen alla berörda medlemmar att utföra med hänvisning till Lantmäteriets beslut, där de bl.a. skriver att laddstolpar är starkt knuten till en parkeringsplats och att det är generellt olämpligt att dra sladdar över annans mark, med tanke på olycksrisker med lösa laddningssladdar och att det skapar oordning i området. Dessutom saknas rättighet att dra sladdar på annans mark och även att köra bil på gång- och cykelvägar, som i de flesta fall behövs för att nå fram till sin tomt och ladda sin bil.

Det är m.a.o. viktigt att installeringsarbetet görs på ett korrekt och regelmässigt sätt, så att vi följer Lantmäteriets bestämmelser. Att sätta upp egen laddstolpe för laddning av bilar på Tjärögatans fastigheter är alltså inte regelmässigt enligt Lantmäteriet.

Back To Top